Zahraniční zprávy

„Postoje jsou důležitější než fakta.” K výročí inaugurace D. Trumpa o něm vyšla další kniha

„Postoje jsou důležitější než fakta.” K výročí inaugurace D. Trumpa o něm vyšla další kniha

Po knize Fire and Fury amerického novináře Michaela Wolffa vyšlo další dílo o Donaldu Trumpovi. Tato kniha se sice asi nestane takovým světoznámým bestsellerem, jako Wolffova senzační, avšak těžko ověřitelná odhalení “ohně a zběsilosti” v současném Bílém domě, avšak jistě může přispět k hlubšímu porozumění osobnosti současné hlavy USA. A soudě podle úspěchu dosavadní autorovy tvorby také nezůstane zcela nepovšimnuta. Knihu Choosing Donald Trump: God, Anger, Hope, and Why Christian Conservatives Supported Him napsal historik Stephen Mansfield a věnuje se vztahu současného prezidenta k náboženství. Mansfield přitom na tomto poli není žádným nováčkem. Napsal již na toto téma pojednání o G. W. Bushovi (The Faith of George W. Bush –  z knihy čerpal Oliver Stone  při natáčení filmu W. ) a B. Obamovi (The Faith of Barack Obama). Současnou knihu však nenazval „Víra Donalda Trumpa“, nýbrž jeho „Vybírání“.

V rozhovoru pro Religion News Service to vysvětluje tím, že „u ostatních dvou víra určovala jejich život už nějakou dobu, ještě než vstoupili do Bílého domu. Avšak Donald Trump byl sice členem církve a vždy se považoval za křesťana, ale nikdo by neřekl, že víra byla pro jeho život v osobní nebo politické rovině určující.“

Jak už podtitul díla napovídá, autor si v něm klade zásadní otázku, proč mnozí křesťanští konzervativci podpořili kandidáta, který vůbec nebyl z jejich řad.

Trumpa popisuje jako „člověka na duchovní cestě,“ který si váží silných duchovních vůdců, chce je mít ve své blízkosti a chce, aby se za něj lidé modlili. Mansfield, sám bývalý evangelikální pastor, si všímá výrazného vlivu evangelikálních vůdců v Bílém domě.  To však podle něj neznamená, že existuje nějaká přímá náboženská zdůvodnění jeho politických kroků. Na druhou stranu si prý Trump neuvědomuje, že obklopit se významnými pastory ještě neznamená získat si všechny evangelikály na svou stranu. Mansfield tvrdí, že nepochopil, jak moc je evangelikální scéna uvnitř rozdělená.

Rozhovor pro Religion News Service končí slovy autora: „Doufám, že náboženští vůdci kolem Donalda Trumpa budou odvážně mluvit a silně na něj působit v morálních otázkách spíše, než mu jen pomáhat měnit image.“

 

Stephen Mansfield si všímá zásadního vlivu, který na Trumpa měl kazatel Norman V. Peale (1898–1993). Např. myšlenka tohoto hlasatele tzv. evangelia prosperity a pozitivního myšlení, že „postoje jsou důležitější než fakta,“ je podle něj „v Trumpově chování vždy patrná “. Foto Wikimedia.

 

Podle rozhovoru „Author of books on presidents’ faith says Trump misunderstands evangelicals,“ Religion News Service 19. 1. 2018, zde.

*   *   *

K tématu viz článek „Náboženský hlas pro Donalda Trumpa,“ Dingir 1/2017, 8 – 11, online zde, a starší příspěvky na těchto stránkách zde.