Zahraniční zprávy

Řečtí věřící protestují proti soše “Lucifera”.

Řečtí věřící protestují proti soše “Lucifera”.

3. ledna se více než stovka lidí vedená místním pravoslavným knězem shromáždila u nově instalované sochy na vnějším aténském předměstí Palaio Faliro. Plastika, jejíž autorem je Kostas Georgiou, se jmenuje „Phylax“ (i v řečtině psáno latinkou), což znamená „strážce“. Lidé měli v rukou řecké vlajky a ikony a zpívali duchovní písně. Kněz přitom sochu kropil svěcenou vodou, aby z ní „vyhnal její démony“.

Skulptura zobrazující rudého nahého muže s křídly zde byla umístěna minulý měsíc a už zakusila dva vandalské útoky. Křesťanů se zvlášť dotklo to, že představitelé místního úřadu sochu označili za „strážného anděla“ této obce. Kněz Dionysis Hatzidakis zastupitelům zaslal otevřený dopis, v němž napsal, že socha „je urážka pravoslaví a křesťanské víry,“  protože zobrazuje nikoliv anděla strážného, nýbrž démona.

Autor díla však s touto interpretací nesouhlasí. „Kdo říká, že satan je červený?“ ptá se Georgiou a dodává, že existují i andělé s rudými křídly a rudými vlasy. Odpůrce svého díla označil za „kazatele nenávisti“: „Považují se za křesťany, ale jejich duše je antikřesťanská.“ Sám dílo nepovažuje za nikterak náboženské.

Obyvatelé předměstí již začali sbírat podpisy pod peticí adresované místnímu úřadu a požadující odstranění sochy. Včera se otevřeným dopisem radnici připojil i místní biskup, metropolita Simeon. I on vyjádřil svůj nesouhlas se svěřením města pod ochranu této postavy a ohradil se proti nařčení, že odpůrci jsou motivováni politicky. Zvolil však mnohem mírnější tón a žádá nikoliv naprosté odstranění, ale pouze přesunutí na jiné místo.1 Komentáře pod zveřejněným dopisem (např. „stydím se za metropolitu“) však ukazují, že ne všichni věřící toto považují za dostatečné.

Podle článku „A Sculpture in Athens Divides Public Opinion“, Greek Reporter 3. 1. 2018 (zde) s přihlédnutím k jiným zdrojům.

Obrázek: Radnice obce Palaio Faliro.

1 Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης για το γλυπτό του Παλαιού Φαλήρου «PHYLAX», Aktines 9. 1. 2018 (zde).