Zahraniční zprávy

Pew: Vánoce stále méně křesťanské

Pew: Vánoce stále méně křesťanské

Vánoce podle nového průzkumu Pew Research Center slaví devět z deseti dospělých Američanů. Ze srovnání dat za poslední léta však vyplývá, že stále více ztrácejí svůj křesťanský obsah. V roce 2014 polovina občanů USA (51 %) považovala Vánoce především za náboženský svátek, nyní je to podle PRC o 5 % méně.

Minulý rok si kandidát na prezidenta Donald Trump vysloužil obrovský aplaus evangelikálního auditoria, když prohlásil, že se bude zasazovat o to, aby se lidé ve veřejném prostoru mohli opět svobodně zdravit „Veselé Vánoce” (viz článek zde; nutno dodat, že anglické „Christmas” již v sobě obsahuje odkaz ke Kristu). Sociologický průzkum nyní ukázal, že na tom záleží třetině dospělých Američanů. 52 % říká, že jim je jedno, jak se lidé v obchodech a podnicích o svátcích zdraví, což je více než v minulých letech.

Ubývá také těch, kteří chtějí, aby v budovách a na pozemcích, které patří státu, byly umístěny křesťanské symboly vč. betlémů, aniž by tam zároveň byla reprezentována ostatní náboženství (nyní 66 % oproti 72 % v roce 2014).

Zpráva Pew Research Center rovněž poukazuje na to, že méně lidí věří v historickou pravdivost biblické zprávy o narození Ježíše Krista. A to jak u celkové populace, tak i mezi samotnými křesťany. Mezi tradičními protestanty podle amerických sociologů poklesl počet těch, kteří věří, že se Ježíš skutečně narodil z panny z 83 % na 71 %, mezi římskými katolíky z 90 % na 82 %.

Editor jezuitského časopisu America P. James Martin (vlevo) k tomu uvedl, že jej nepřekvapuje, že s postupující sekularizací stále méně lidí bude přijímat zprávu o narození jako autentickou a smysluplnou. „Avšak pro křesťany je to zásadní. Vtělení je jeden z klíčových článků křesťanské víry. Pro mnoho lidí je těžké tomu věřit: To, že se Bůh se stal člověkem, je přece jen těžko pochopitelné. Máme však Boha, jenž je ze své podstaty tajemství, a proto nepochopitelný.“ Výkonný ředitel Centra Billiho Grahama na evangelikální Wheaton College Ed Stetzer zprávu komentuje slovy, že „příliš mnoho lidí si myslí, že Vánoce jsou o nákupních centrech, a ne jesličkách.“ Chápe to však jako příležitost k hlásání evangelia těm, kteří Krista neznají.

 

Zpráva „Americans Say Religious Aspects of Christmas Are Declining in Public Life“ z 12. 12. 2017 dostupná na stránkách Pew Research Center. Obrázky převzaty (a upraveny) z Wikipedie (autoři Marco Musmeci a Kerry Weber).