Zahraniční zprávy

Oslava “narozenin Proroka Mohameda a Ježíše” v anglikánském kostele

1. prosince (v Indii letos až 2. prosince)  většina muslimů (ortodoxní wahhábisté jej odmítají) slavila svátek Mawlid.  V neděli 3. prosince si narození zakladatele islámu připomněli i v anglikánském kostele Všech svatých v Londýně. Jednalo se o mezináboženské setkání křesťanů a muslimů, kteří modlitbou a krájením dortu společně oslavili „narozeniny Proroka Mohameda“ a připomněli si nadcházející „narozeniny Ježíše“.

Někteří konzervativní křesťané akci kritizovali jako nevhodnou a citovali z blogu Archbishop Cranmer editovaného anglickým teologem a politickým komentátorem Dr. Adrianem Hiltonem. Autor komentáře se v něm pozastavil nad tím, že organizátoři akce v křesťanském kostele vyzdvihli Mohameda nad Ježíše, když prvního nazvali uctivě Prorokem, zatímco ústřední objekt křesťanské víry zůstal „obyčejným Ježíšem“: „Nepřiznali mu prorocký, kněžský, královský ani mesiášs titul… protože by to samozřejmě odradilo hodně muslimů (pakliže již nebyli odrazeni samotnou haram oslavou), a to by nebyl příliš mezináboženský či citlivě misijní přístup, že ano?“ A dodal, že kdykoliv křesťané „připisují Mohamedovi přívlastek ‚Prorok‘, odmítají ukřižování, odmítají vzkříšení Krista a popírají, že slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi, jelikož Mohamed odmítl všechny tyto základní články křesťanské víry.

Mluvčí Southwarkské diecéze na kritiku reagoval tím, že nešlo o bohoslužbu a nedošlo k žádnému porušení církevních zákonů. Akce podle něj jen „umožnila křesťanům a muslimům, aby se společně setkali, a mohli tak rozvíjet lepší vzájemné porozumění, rozhovory a vztahy.“

Komentáře na The Christian Institute a Christian Post v této souvislosti připomínají kontroverzi ohledně křesťansko-muslimské bohoslužby v kostele v Glasgow letos v lednu. Významný duchovní anglikánské církve Gavin Ashenden tehdy hlasitě kritizoval, že se při ní četla pasáž z Koránu popírající Ježíšovo božství. Ashenden po té rezignoval z postu kaplana britské královny (psali jsme zde).

Podle The Christian Institute a Premier s přihlédnutím k jiným zdrojům (zde a zde).