Britská lidskoprávní organizace věnující se podpoře perzekvovaných křesťanů v mnoha zemích světa Release International (RI) vydala tento týden zprávu o situaci křesťanů v Egyptě, konkrétně o tamních křesťanských dívkách. Ty jsou podle RI nuceny k opuštění víry a ke sňatkům s muslimy. Má přitom jít o organizovanou strategii některých muslimských náboženských vůdců, jejímž cílem má být oslabení koptské minority v Egyptě.

Zpráva uvádí, že takto bylo od křesťanských rodin odvedeno již několik stovek dívek. Děje se tak převážně v chudých vesnických oblastech Horního Egypta, daleko od Káhiry. Je to oblast, kde je značný počet muslimů radikalizovaných a kde během revoluce bylo mnoho kostelů spáleno.

Zpráva uvádí i typický příklad toho, jak to vše probíhá: „Dochází k tomu obvykle tehdy, když rodina ztrácí kvůli chudobě naději. Na mladou dívku se zaměří o něco starší pohledný a sympatický mladík. Spřátelí se s ní a jedná s ní s velikým respektem. Je k ní milý a nabídne jí romantický vztah a vzrušení a slíbí bohatství. Následně ji svede a ona se za něj provdá. Poté se situace dramaticky změní a manželka se stává otrokyní, s níž celá rodina velmi špatně zachází.“ RI s odvoláním se na své terénní pracovníky uvádí, že tito mladíci jsou za takovéto svádění placeni od náboženských vůdců, kteří, jak mnozí věří, na to peníze dostávají ze Saudské Arábie. Částky se podle úrovně vzdělání děvčat pohybují od dvou do více než čtyř tisíc dolarů. Muži se po svatbě mohou s manželkou nechat rozvést. Podle Release International je problém v tom, že dívky se ze studu bojí vrátit k rodinám, s nimiž byly nuceny přerušit kontakty a které je skutečně v některých případech odmítají přijmout zpět. Pokud se vrátit chtějí a mohou, není jim dovoleno vzít si s sebou i své děti. Zpráva uvádí, že únosci se zaměřují už i na devítileté děti a ke svedení dochází, když dosáhnou čtrnácti let.

O vztahu koptských křesťanů a muslimů pojednává i zpráva zde.

Podle Christian Today, původní zpráva zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments