Halachické spotřebiče pro ortodoxní židy

Federation of Synagogues sdružující ortodoxní komunity ve Velké Británii uvedla na svých stránkách průvodce, který má židům dbajícím na dodržování svěcení sobotního dne ulehčit orientaci při nákupu domácích spotřebičů.

Nové technologie umožnily spotřebičům pracovat efektivněji, ale komplikují používat je s ohledem na sobotní pravidla,“ píše The Jewish Chronicle. Používání takových prvků jakými jsou LED světla nebo skryté dveřní spínače znemožňuje prosté vyjmutí žárovky nebo uvolnění pružiny na dvířkách, aby používání zařízení nebylo v rozporu s halachickými nařízeními.

Z tohoto důvodu se rabíni rozhodli spustit online průvodce FedTech, který ortodoxním uživatelům spotřebičů pomůže při jejich výběru a používání. Rabín Jisroel Moše Guttentag k tomu poznamenává, že ačkoliv řada výrobců nyní zavádí speciální „sobotní mód“, tak pokud tento nemá rabínské schválení, nemůže být zcela spolehlivý.

Na stránce FedTech se jako příklad této nespolehlivosti uvádí elektrická trouba, jejíž výrobce rabínům sdělil, že když se otevřou dvířka, elektrický proud do vyhřívacího prvku se ihned přeruší, což znamená porušení sobotních nařízení. Když na to rabíni výrobce upozornili, musela společnost připustit, že jejich sobotní mód není zcela v souladu s přísnými halachickými nařízeními. Provozovatelé stránek FedTech upozorňují, že jim není známa trouba se skutečným sobotním módem, kterou by šlo ve Velké Británii koupit. Naopak v případě ledniček a mrazniček je situace lepší.

Zpráva Institute for Jewish Policy Research uvádí, že ve Velké Británii je 454 synagóg, k nimž přináleží necelých 80 tisíc domácností. Z nich se 53 % hlásí k umírněné („střední“) ortodoxii reprezentované Unitited Synagogues nebo právě Federation of Synagogues, k reformovaným se hlásí 19 %, ke „striktním ortodoxním” 13 %, k liberálním 8 %, ke hnutí Masorti 3 % a k sefardskému judaismu rovněž 3 %.

Podle The Jewish Chronicle zde, zpráva JPR „Synagogue membership in the United Kingdom in 2016” dostupná online zde. Ilustrační obrázek: Wikimedia.

.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments