Gregorian Bivolaru, zakladatel hnutí „MISA“, propuštěn z vězení

Po uveřejnění příspěvku o hnutí MISA jako předmětu religionistického zájmu upozornil jógin z duchovní školy Rezonance Josse Martin Helman laskavě redakci, že Gregorian Bivolaru, zakladatel tohoto hnutí, byl 13. září 2017 propuštěn na svobodu. O propuštění informovala rumunská média[1] a uvedla, že Bivolaru trvá na své nevině, ale nehodlá stát žalovat za jeden rok a dva měsíce, které ve vězení strávil.

Odsouzení Bivolarua bylo jedním z výsledků zátahu policistů na jóginy spjaté s Bivolaruem a se společenstvím MISA, k němuž došlo v 18. března 2004. Akce, prezentovaná v policejním prohlášení jako  největší zátah proti drogám a obchodu s bílým masem v porevolučním Rumunsku, byl patrně nezákonný: svědectví, které o něm vydali jógini například v sérii dokumentárních filmů M. I. S. A. – Hledání pravdy,[2] je velmi znepokojující. Žádná obvinění z obchodu s drogami či bílým masem ostatně nebyla vznesena. Italská psycholožka Raffaella Di Marzio asi zcela správně tvrdí,[3] že zátah na bukurešťské centrum MISA odpovídá modelu policejních nájezdů na sídla nových náboženských hnutí, který v knize Bouřící Sion loni představili sociologové Susan Palmerová a Stuart A. Wright.[4] Sám Bivolaru byl – patrně rovněž neoprávněně – kvůli své pozici učitele obviněn ze sexuálního styku s nezletilou ženou. Sedmnáctiletá žena ovšem svou výpověď již druhý den označila za vynucenou a odvolala ji. Bivolaru byl po pěti dnech vazby propuštěn, aby byl vyšetřován na svobodě, ale z obavy z nespravedlivého procesu uprchl do Švédska, kde mu byl pak roku 2006 skutečně udělen politický azyl. Otázky nad jednáním úřadů v „kauze Bivolaru“ se staly předmětem jednání o vstupu Rumunska do Evropské unie. Na základě pochyb o oprávněnosti obvinění zprostily nižší rumunské soudy Bivolarua viny, ale nakonec byl roku 2013 Nejvyšším soudem definitivně odsouzen k šesti letům vězení. V té době ovšem pobýval ve Francii. V Paříži byl 26. února 2016 na žádost rumunských úřadů zadržen a francouzský soud 13. července 2016 rozhodl o jeho vydání do Rumunska. Tam nastoupil do vězení a – jak je už napsáno výše – nedávno z něj byl podmínečně propuštěn.

Foto (Bivolaru je uprostřed): z videa, uveřejněného ve zpravodajství Gândul.

[1] Viz zde, zde a zde.

[2] In Cautarea adevarului, Sophrozin 2009, 1. díl je dostupný na adrese: https://www.youtube.com/watch?v=bwYdY4gkb-8.

[3]  DI MARZIO, Raffaella: MISA, the Anti-Cult Movement and the Courts: The Legal Repression of an Esoteric MovementThe Journal of CESNUR 1 (1), 2017, s. 22.

[4] WRIGHT, Stuart A. – PALMER, Susan J.: Storming Zion. Government Raids on Religious Communities. New York: Oxford University Press 2016.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments