Úřad XIV. dalajlamy představil oficiální aplikaci pro telefony značky iPhone. Zájemce o myšlenky a aktivity tohoto tibetského duchovního vůdce již tedy nemusí jen prohlížet stránky www.dalailama.com nebo být jedním z bezmála 17 miliónů uživatelů Twiteru, kteří jej na této sociální síti sledují.

Skrze aplikaci Dalai Lama mohou být lidé informováni o novinkách i plánovaných cestách a akcích dalajlamy, prohlížet si fotografie nebo videa z jeho  promluv pronesených v angličtině nebo s anglickými titulky.

V minulosti Tändzin Gjamccho hovořil o kladech i záporech moderních technologií, když uznal jejich přínos pro komunikaci mezi lidmi, ale rovněž varoval, abychom se nestali jejich otroky: „Bez technologie nemá lidstvo budoucnost, ale musíme si dát pozor, abychom se nestali natolik mechanizovanými, že ztratíme lidské cítění,“ pronesl například v roce 2015 v při jedné akci v indickém Suratu.

Mobilní aplikace má být užitečná zájemcům o tibetský buddhismus, avšak v samotném Tibetu jakož i v celé Číně je kvůli tamní cenzuře nedostupná.

Zpráva na internetových stránkách buddhistického časopisu Lion’s Roar neuvádí, zda se plánuje i verze pro Android. Avšak i zde mají stoupenci a sympatizanti současného dalajlamy přístup k mnoha neoficiálním aplikacím jemu věnovaných.

Původní zpráva zde, foto ze stránek itunes.apple.com.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments