Zahraniční zprávy

Maronitský patriarcha v Saúdské Arábii

Maronitský patriarcha v Saúdské Arábii

Libanonský patriarcha maronitské církve, Béchara Butrus Raï je na historické návštěvě v Saúdské Arábii. Návštěva se koná v době, kdy v obou zemích probíhá politická krize: V Saúdské Arábii zatýkání v důsledku korupčních kauz, které zasáhlo i královskou rodinu. V Libanonu rezignace premiéra Saada Harírího, pobývajícího toho času právě v Rijádu.

 

Patriarcha Raï se setkal s králem Salmánem i korunním princem Muhammadem bin Salmánem. Návštěva podle něj byla plánována dlouho dopředu a jejím cílem je dosáhnout větší náboženské tolerance a lepší koexistence různých vyznání v blízkovýchodním regionu.

Podle saúdské tiskové agentury SPA je cílem návštěvy „zhodnocení bratrských vztahů mezi královstvím a Libanonem a prodiskutování mnoha záležitostí, týkajících se role různých náboženství a kultur při prosazování tolerance a odmítnutí násilí a extremismu.“

Politický rozměr návštěvy

Na programu byla rovněž návštěva bývalého libanonského premiéra Saada al-Harírího, který 4. listopadu oznámil prostřednictvím televize rezignaci. Stalo se tak během pobytu v SA. Harírí své odstoupení zdůvodnil obavami o svůj život a přílišným posilováním vlivu Íránu a šíitského hnutí Hisballáh v oblasti.

Írán a Hisballáh situaci označili za výsledek spiknutí USA, SA a Izraele a obvinily SA, že drží Harírího v domácím vězení. Harírí to během dalšího televizního vystoupení popřel.

„Jeho rezignace samozřejmě Libanonce překvapila a zarmoutila, vyvolala patovou situaci,“ komentoval to patriarcha pro novináře. „Doufáme, že během návštěvy o tom budeme mluvit.“ Harírí po setkání tweetem oznámil, že se v příštích dnech vrátí do Libanonu.

Béchara Butrus Raï Patriarcha antiochijský, po papeži Františkovi hlavní představitel maronitských křesťanů. Zdroj: Wikipedie

Krok k otevřenému islámu?

Návštěva zároveň souvisí se snahou korunního prince Muhammada o nastoupení cesty umírněného islámu, kterou vítají také USA. Počátkem listopadu se korunní princ během konference investorů prohlásil, že království potřebuje: „umírněný, rozumný islám, otevřený světu a všem náboženstvím, tradicím a národům.“

Podle saúdských zdrojů se poslední návštěva křesťanského hodnostáře uskutečnila v roce 1975. Pozvání křesťanského představitele může být jedním ze signálů pro okolní svět, že Saúdové to se směřováním k toleranci myslí vážně.

Korunní princ Muhammad bin Salmán Zdroj: Wikipedie

Když patriarcha Raï děkoval králi Salmánovi za pozvání, řekl, že nikdy nedoufal, že by navštívil tuto zemi, která nedovoluje stavby ne-muslimských modliteben a v níž křesťanům, scházejícím se k modlitbám v soukromých domech, hrozí vězení.

Potřesení ruky mezi princem Muhammadem a libanonským patriarchou je možná prvním krokem ke změně.

Syrská maronitská církev patří k církvím východního ritu v plném společenství v římskokatolickou církví a jejím papežem. Maronitů je celosvětově 3,2 milionu. Kromě oblasti Blízkého východu jich mnoho žije v dalších zemích, často proto, že byli nuceni opustit svou vlast v důsledku bojů a pronásledování.

Zdroje:

Saad Harírí se má v příštích dnech vrátit do Libanonu (anglicky)

http://www.aljazeera.com/news/2017/11/saad-hariri-return-days-lebanon-171114141347695.html

Libanonský patriarcha je během Harírího krize na historické návštěvě (anglicky)

http://www.reuters.com/article/us-saudi-lebanon-patriarch/lebanese-patriarch-makes-historic-saudi-visit-amid-hariri-crisis-idUSKBN1DD2F6?il=0

Saúdský korunní princ Muhammad in Salmán se setkal s libanonským maronitským patriarchou (anglicky)

http://www.arabnews.com/node/1193296/saudi-arabia

Vůdce libanonských křesťanů je na mimořádné návštěvě v Saúdské Arábii (anglicky)

https://www.nytimes.com/2017/11/14/world/middleeast/saudi-arabia-lebanon-maronite-patriarch.html

Saúdský princ prosazuje svou moc a krotí kleriky

https://www.nytimes.com/2017/11/05/world/middleeast/saudi-arabia-wahhabism-salafism-mohammed-bin-salman.html