Události

„Spalte kostely!“ Debata k hlasování o stejnopohlavních sňatcích nabírá u protinožců na obrátkách

„Spalte kostely!“ Debata k hlasování o stejnopohlavních sňatcích nabírá u protinožců na obrátkách

Austrálie žije debatou o homosexuálních sňatcích. O korespondenční hlasování, v němž lidé vyjadřují názor na jeho uzákonění (psali jsme zde), je zde veliký zájem. Své ANO nebo NE již měsíc před uzavírkou odeslalo téměř 60 % oprávněných voličů. Podle průzkumů mají převahu zastánci nové definice manželství. Odpůrci však tvrdí, že lidé s opačným názorem se ho ve vypjaté společenské atmosféře bojí vyjádřit, aby se vyhnuli výsměchu a ponižování. Jon Malota z organizace Coalition for Marriage (CfM), která vede kampaň za NE a je podporována konzervativní organizací Australian Christian Lobby i tamní biskupskou konferencí, proto věří, že výsledek bude velmi těsný.

Ne vždy jde jen o pouhý výsměch. Evangelikální sbor v Brisbane, který na vývěsní tabuli před kostelem umístil nápis, že „Božím plánem je manželství mezi mužem a ženou“, obdržel na facebookové stránce mnoho výhrůžek, které některé věřící vyděsily. „Jedna z nich byla výzva, aby lidé přišli s benzinem a kostel zapálili,“ říká pastor John Gill, podle kterého mají věřící v jeho sboru možnost hlasovat podle svého vlastního svědomí. Obává se však, že po vítězství ANO bude svoboda náboženství a projevu omezena. Nešlo přitom o jedinou vyhrůžku tohoto druhu. Na mítink CfM v Melbourne vtrhli levicoví radikálové s transparentem „Spalte kostely, ne queery“. Některé kostely (např. mormonská modlitebna v Leuře) jsou posprejovány hesly na podporu volby ANO.

Osmnáctiletá žena, která je v médiích uváděna pouze jako Madeline, přišla o práci, když ke své profilové fotografii na Facebooku umístila filtr s bannerem CfM. Madeline pracovala pro firmu Capital Kids Parties v Canbeře, která pořádá zábavní programy pro děti. Majitelka firmy po té, co upravený profil své dodavatelky spatřila, s ní okamžitě ukončila spolupráci. Madlin Simsová přiznává, že šlo jen o decentní vyjádření názoru, přesto je pro ni morálně nepřípustný a nemůže ho „tolerovat na jakékoliv úrovni“, zvláště když jde o práci s dětmi.

„Nebojím se stát si za svou vírou a být křesťankou,“ říká Madeline. „Každý si nyní dává filtry s ‚Řekněte ANO’, a existuje jeden filtr, který říká ‚Je OK říci NE‘. Nemusela jsem o tam dávat, ale také nemusím mlčet.“ Rovněž Simsová si stojí za svým postojem a uvádí, že po medializaci případu obdržela mnoho nenávistných zpráv a výhrůžek.

Bruce Clarke z anglikánského kostela sv. Matouše v Manly patří k duchovním, kteří se snaží napětí ve společnosti mírnit. Vyzývá své věřící, aby se vyvarovali odsuzováních těch, kteří mají v probíhajícím hlasování jiný názor, protože bez ohledu na výsledek je třeba „milovat lidi z jakéhokoliv prostředí“. Sám hlasoval proti, protože „klasické chápání manželství jako svazku mezi mužem a ženou nejlépe chrání práva dětí znát oba své biologické rodiče.“ Dalším důvodem je jeho přesvědčení, že zkušenosti „z jiných západních států, jako jsou Kanada nebo Velká Británie, ukazují, že legalizování stejnopohlavního manželství narušuje náboženská práva i svobodu projevu“.

Obr.: http://www.stmattsmanly.org.au/.

 

Podle Christian Post s přihlédnutím k dalším zdrojům (RNS, Daily Mail aj.). Foto Wiki a FB CfM.

Související příspěvky:

„Stojíme za tebou, Jacku“, sdělují černošští duchovní cukráři, jehož případ bude řešit Nejvyšší soud USA (zde)

Nejde jen o jeden dort (zde)

Kanada: Spor o biblické verše v učebnici (zde)