Události

Oslavy 200. výročí narození Bahá’u’lláha

Oslavy 200. výročí narození Bahá’u’lláha

Pražské společenství bahá’ích (příslušníků víry bahá’í) se připojilo k celosvětovým oslavám narozenin Bahá’u’lláha (12. 11. 1817 – 29. 5. 1892), zakladatele tohoto náboženství (základní uvedení do tohoto náboženství je zde). Při oslavách jsou zároveň připomínány i narozeniny Bába (20. 10. 1819 – 9. 7. 1850), náboženského vůdce, na jehož působení víra bahá’í navazuje. Právě 20. října se v Lichtenštejském paláci na pražské Malé Straně konala slavnost, jíž se zúčastnilo asi šedesát místních bahá’ích a hostů. Po duchovním programu (recitaci Bahá’u’lláhových citátů) a hudebním programu byl promítán film „Světlo světu“ (Bahá’í World Centre, 2017, 51´), který připomněl Bahá’u’lláhův život a jeho poselství. Film v angličtině bez českých titulků je k dispozici zde. Česky jsou dostupné dva krátké snímky o počátcích víry bahá’í v Persii, a to zde a zde.

K dvoustému výročí vydal Světový dům spravedlnosti, ústředí víry bahá’í, své Poselství. Zdůrazňuje v něm světový význam osobnosti Bahá’u’lláha: „V době, kdy svět čelí zatím svým najnaléhavějším výzvám, prohlašujeme Bahá’u’lláha, narozeného před dvěma sty lety, … za Toho, Jehož učení uvede onu dlouho slibovanou dobu, kdy bude veškeré lidstvo žít bok po boku v míru a jednotě.“ Společenství příslušníků víry bahá’í v Praze vydalo ke stejné příležitosti tiskovou zprávu. V ní se kromě jiného uvádí, že k víře bahá’í se hlásí více než pět milionů lidí žijících ve všech částech světa.

Na pražském slavnostním setkání, v Poselství ani v tiskové zprávě nebylo zmíněno pokračující pronásledování bahá’ích v zemi vzniku tohoto náboženství, tedy v dnešním Íránu. Je taktní, že bahá’í patrně nechtějí oslavy využít k nové vlně upozorňování veřejnosti na porušování lidských práv svých íránských souvěrců. Veřejnost by ovšem na tuto nespravedlnost neměla zapomínat (článek o vzdoru íránských bahá’ích politickému tlaku je zde).

Pražské oslavy budou pokračovat v neděli 22. 10. v centru bahá’ích na Vinohradech.

Na autorově fotografii je chrám víry bahá’í v indickém Dillí. Právě v Indii je nárůst příslušníků tohoto náboženství markantní.