Zahraniční zprávy

Německo: Křesťané vymírají, islám na vzestupu

Německo: Křesťané vymírají, islám na vzestupu

V Německu žije 24 miliónů římských katolíků, protestantů je o jeden milión méně. Celkem se ke křesťanství hlásí 60% obyvatel. Tato čísla se však dramaticky mění. Tamní biskupská konference nedávno publikovala čísla, která ukazují, že se během jednoho roku počet členů římskokatolické církve zmenšil o 162 093, zavřeno bylo 537 farností. Za posledních dvacet let jich tak skončila už jedna čtvrtina. Emeritní mnichovský arcibiskup Friedrich kardinál Wetter tento stav vyjádřil slovy, že v Německu „se víra vypařila“. V jeho diecézi se ke studiu zapsal pouze jeden seminarista, celkem se jich tam ke kněžství připravuje třicet sedm (na 1,7 miliónů katolíků). V některých diecézích ke studiu bohosloví nenastoupil vůbec nikdo.

Německá evangelická církev (EKD) vykazuje podobný trend: Na jeden křest připadají zhruba dvě úmrtí. Konverze rovněž protestantskou populaci nezachraňují: V minulém roce přibylo 25 tisíc nových věřících, ale na 190 tisíc lidí EKD opustilo.

Italský publicista Giulio Meotti v této souvislosti připomíná slova Conrada Hacketta, spoluautora letošní zprávy o stavu světové religiozity amerického fact-tanku Pew Research Center, který o celém starém kontinentu prohlásil, že zde „křesťanství doslova vymírá“, a rovněž výraz novináře Jana Fleischhauera, jenž označuje stav německého křesťanství jako Selbstsäkularisierung: „Na Blízkém Východě jsou křesťané vyhlazováni dechristianizací, v Evropě mizí ‚sebesekularizací‘,” píše Meotti.

Naopak islám je ve Spolkové republice na vzestupu. Zatímco v osmdesátých letech minulého století zde bylo nějakých sedm stovek mešit a muslimských modliteben, dnes je to dva a půl tisíce. Na jejich výstavbu přispívají Turecko i Saudská Arábie. V červu tak byla v Kolíně nad Rýnem postavena obří mešita s nejvyšším minaretem v Evropě (viz obrázek). Meotti si všímá zajímavé skutečnosti, že turecké úřady svěřily projekt vybudování této mešity ve městě s největší katolickou katedrálou v SRN Paulu Böhmovi, jehož otec a deček byli významní stavitelé kostelů.

Podle článku Giulia Meottiho, foto Wikipedia.