Zahraniční zprávy

Většina Izraelců si přeje uznání neortodoxních a občanských svateb

Podle průzkumu provedeného Smithovým ústavem si nadpoloviční většina Izraelců přeje, aby si mohli zvolit mezi náboženským a občanským obřadem, případně mezi svatbou podle ortodoxie a dalšími směry judaismu.

Pracovníci ústavu se dotazovali cca 800 Izraelců, z nichž se 67% vyslovilo pro umožnění nenáboženského sňatku. Polovina ze všech dotazovaných by raději uzavřela sňatek mimo jurisdikci Vrchního rabinátu (VR). V případě lidí, definujících se jako sekulární, by se bez VR chtělo obejít 84%.

Mnozí to také udělají a budou muset udělat: V Izraeli totiž dramaticky roste počet těch, kdo nemohou být podle rabínského práva manželi. Týká se to zejména přistěhovalců ze zemí bývalého SSSR, ale o případů rodilých Izraelců, považovaných dle ortodoxní halachy za Židy.

Neformální židovské oddavky páru ruských imigrantů. Nevěsta není podle halachy Židovka, stát Izrael tedy sňatek neuzná. Zdroj: Hiddush; Miriam Alster, 2009

Jde o případy kohenů, kteří nesmí podle židovského práva uzavřít sňatek s rozvedenou, vdovou, nebo konvertitkou. Stejně tak se nesmějí podle izraelského práva vzít lidé různých vyznání, či bývalí manželé, kteří k sobě po rozvodu našli opět cestu. Speciální problematiku představují ženy, které jejich manžel opustil, aniž by jim dal rozlukový lístek – a dětí, které eventuálně zplodí s novým partnerem.

Ti všichni mají jediné řešení, a sice uzavřít sňatek v zahraničí (oblíbenou destinací bývá Kypr). Pokud se legislativa nezmění, budou muset ke stejnému řešení jednou sáhnout i jejich děti. Pokud ovšem na institut manželství nerezignují.

Podle izraelského statistického úřadu totiž výrazně roste počet mladých párů, které zakládají rodinu, aniž by byli manželi. Zatím je jich „jen“ 16%, ale na Izrael je to nezvykle hodně. To je další argument pro stoupence odluky náboženství od státu. Minimálně v oblasti sňatků a rozvodů se monopol VR snaží dlouhodobě prosadit levicové strany.

 

Průzkum Smithova institutu je jedním z několika za poslední měsíce a ačkoli The Smith Institute je levicový think tang, jeho výsledky jsou ještě poměrně mírné. Podle průzkumu, provedeného počátkem letošního roku organizací Hiddush („Inovace“ – NGO prosazující náboženský pluralismus v Izraeli) chce možnost volby 72% židovských a 76% arabských Izraelců (a z nich nejvíce muslimové). Podle průzkumu provedeného pro nábožensko-sionistické hnutí Neemanei Torah Va’Avodah („Věrní Tóře a práci“) se pro totéž vyslovilo 49% lidí, označujících se za „národně náboženští“. Právě toto hnutí zahájilo v březnu letošního roku kampaň za možnost volby.

Svatba chasidského páru. Tento sňatek stát Izrael uzná. Zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:MinhagYerushalayim3909.JPG

Zdroje:

Průzkum: Většina Izraelců si přeje uznání občanských a neortodoxních svateb (zde)

Většina židovských Izraelců podporuje občanskou svatbu a rozvod (anglicky, zde)

Valentinský průzkum: Většina židovských Izraelců podporuje občanskou svatbu a rozvod (anglicky, zde)

Statisíce lidí nemohou uzavřít v Izraeli sňatek (anglicky, zde)

Náboženské hnutí zahájilo kampaň za občanské sňatky v Izraeli. Je to vůbec poprvé. (anglicky, zde)

Stránka organizace Hiddush, věnovaná otázkám svateb a rozvodů (anglicky, zde)