Zahraniční zprávy

UK: Chrámy inspirují mladé ke konverzi

UK: Chrámy inspirují mladé ke konverzi

Interiér katedrály sv. Filipa v Birminghamu (Wikipedia)

 

Jeden ze šesti mladých Britů je praktikujícím křesťanem. Vyplývá to z průzkumu, který provedla společnost ComRes na objednávku křesťanské mládežnické organizace Hope Revolution Partnership. Zjištěná data ukazují, že křesťanství je mezi náctiletými rozšířeno více, než se předpokládalo. 13% respondentů ve věku od 11 do 18 let uvedlo, že chodí do kostela, 21% se označilo za aktivní následovníky Ježíše.

Výzkum uskutečněný církevním statistikem Peter Brierleyem v roce 2006 naznačoval, že návštěvnost bohoslužeb mezi mladistvými nebyla ani poloviční: jen 6% respondentů ve věku 11-14 le a 5% ve věku 15 -18.

Průzkum byl proveden v prosinci, ale dosud nebyl zveřejněn, jelikož analytici si mysleli, že tak vysoká čísla nemohou být přesná. Ale další studie, kterou nedávno vydala křesťanská organizace Youth for Christ, ukázala podobné výsledky.

Jimmy Dale, který má při anglikánské církvi práci s mládeží na starosti, uvedl, že jeho tým je výsledkem “šokován”. “Nechtěli jsme tomu s kolegy věřit, protože ta čísla jsou opravdu vysoká. Je pro nás vzrušující vidět mezi mladými lidmi takovou vřelost a otevřenost – že jsou skutečně otevření víře.


Podle nového průzkumu přibližně 13% dospívajících uvedlo, že se pro křesťanství rozhodlo po návštěvě kostela nebo katedrály. Vliv církevní budovy byl mnohem důležitější než návštěva mládežnické skupiny, kurzy Alfa nebo hovory s jinými křesťany o jejich víře. Jeden z pěti náctiletých uvedl, že pro něj byla důležitá četba Bible, 17 procent uvedlo, že je ovlivnila docházka do církevní školy, 14 procent jako rozhodující událost uvedlo duchovní zkušenost.

To, co jsme si zvykli považovat za zastaralé metody, se ukazuje být mnohdy mnohem efektivnější. Je to pro církev skutečná výzva,“ dodává Dale s tím, že kostely je třeba nechávat přístupné nejširší veřejnosti včetně školním exkurzím.


Pouze devět
ze čtyřiceti dvou britských katedrál v současné době účtuje za vstup, ale existují obavy, že finanční tlaky k tomu donutí i další. Dalším faktorem jsou teroristické hrozby. Po květnovém bombovém útoku v Manchesteru byla z preventivních důvodů dočasně uzavřená birminghamská katedrála (na obrázku). Celkem je ve Velké Británii 16 tisíc fungujících kostelů. Worcesterský biskup John Inge, který má správu církevních budov na starosti, se zasazuje o to, aby byly co nejvíce otevřené. Argumentuje i tím, že pro zloděje je zamčený kostel přitažlivějším, protože v něm nebude při „práci“ rušený. „Velmi mi záleží na tom, aby kostely zůstaly otevřené. Katedrály jsou klenotem v koruně, ale když přemýšlím o všem těch mladých lidech, tak ti mohou být inspirováni zrovna tak některým z farních kostelů.Chrámy podle Ingeho návštěvníkům dávají pocit stability a sílu křesťanské víry, která jejich stavitele inspirovala.

Podle The Telegraph.